ћирилица  latinica 
Dobrodošli

na stranice naše škole, jedine koja nosi ime Avrama Mrazovića osnivača Norme, najstarije škole za obrazovanje učitelja u Srbiji.

Avram Mrazović

(12. mart 1756. - 20. februar 1826.)

Avram Mrazović je bio srpski prosvetitelj, pedagog, književnik, prevodilac, plemić i senator slobodnog i kraljevskog grada Sombora. Zajedno sa Todorom Jankovićem Mirjevskim i Stefanom Vujanovskim spada u naše najznačajnije poslenike druge polovine XVIII veka.

Mrazović se rodio u Somboru, 12. marta 1756. godine. Školovan u Somboru, Segedinu, Pečuju i Pešti, on uz saglasnost mitropolita Vikentija Jovanovića Vidaka 1776/77. godine u Beču završava "normalni" tečaj za "direktore" narodnih škola. Odlukom Marije Terezije od 29. novembra 1777. godine postavljen je na najodgovorniju dužnost rukovodioca srpskog osnovnog školstva u pečujskom školskom okrugu. Sam je odabrao Sombor kao svoje sedište. Mrazović je učinio odlučan korak u posvetovljavanju srpskih osnovnih škola u svom okrugu. Sa obrazovanjem učiteljskog kadra počeo je, prema obavezi navedenoj u njegovom postavljenju, u Somboru 1. maja 1778. godine. Srbi time dobijaju prvi kvalifikovani učiteljski kadar. Duboka je bila brazda koju je Mrazović zaorao i koja predstavlja granicu preko koje smo u školskim sferama ušli u novo doba. Od svetovnih vlasti dobio je mnoga priznanja, tri austrijska cara su ga odlikovala, a dobio je i plemstvo.

Mrazović je umro u Somboru, 8. februara 1826. kao senator grada. Sahranjen je kod zvonika kapele na Uspenskom groblju u Somboru.

Poslednje novosti

Upis prvaka

U prvi razred osnovne škole upisuje se svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina, tj. deca rođena 2011. godine i deca rođena do 28. 2. 2012. godine, i to u osnovnu školu kojoj pripadaju na osnovu adrese prebivališta.

Obaveštavamo roditelje čija deca ne žive na teritoriji naše škole da mogu podneti Zahtev za upis deteta u prvi razred do 1. februara 2018. godine i to svakog radnog dana od 8 do 19 časova. Odgovor na zahtev dobićete istog dana.
Za prevremeni upis u školu mogu se prijaviti i deca rođena od 01.03. do 01.09.2012.god.


Pripremna nastava

Pripremna nastava za učenike koji žele da upišu računarski smer u gimnaziji počinje u subotu, 20. januara 2018. godine, u prostorijama somborske gimnazije. Za više informacija obratite se zaposlenima u gimnaziji.


Najljubazniji učenici

Na predlog Učeničkog parlamenta, povodom Svetskog dana ljubaznosti, izabrani su najljubazniji učenici. Njih su birali drugari iz odeljenja tajnim glasanjem. Fotografije odabranih učenika izložene su u holu škole. Ovaj put su izabrani određeni učenici, a sledeći put možda će na panou da se pojavi i neka nova fotografija. Ko kaže da se ne isplati biti ljubazan!?

o nama | nastavne aktivnosti | vannastavne aktivnosti | zaposleni | informacije | foto-galerija | kontakt   
1953-2013 ® Osnovna škola "Avram Mrazović" Sombor