Avram Mrazović

(12. mart 1756. - 20. februar 1826.)

Avram Mrazović je bio srpski prosvetitelj, pedagog, književnik, prevodilac, plemić i senator slobodnog i kraljevskog grada Sombora. Zajedno sa Todorom Jankovićem Mirjevskim i Stefanom Vujanovskim spada u naše najznačajnije poslenike druge polovine XVIII veka.

Mrazović se rodio u Somboru, 12. marta 1756. godine. Školovan u Somboru, Segedinu, Pečuju i Pešti, on uz saglasnost mitropolita Vikentija Jovanovića Vidaka 1776/77. godine u Beču završava "normalni" tečaj za "direktore" narodnih škola. Odlukom Marije Terezije od 29. novembra 1777. godine postavljen je na najodgovorniju dužnost rukovodioca srpskog osnovnog školstva u pečujskom školskom okrugu. Sam je odabrao Sombor kao svoje sedište. Mrazović je učinio odlučan korak u posvetovljavanju srpskih osnovnih škola u svom okrugu. Sa obrazovanjem učiteljskog kadra počeo je, prema obavezi navedenoj u njegovom postavljenju, u Somboru 1. maja 1778. godine. Srbi time dobijaju prvi kvalifikovani učiteljski kadar. Duboka je bila brazda koju je Mrazović zaorao i koja predstavlja granicu preko koje smo u školskim sferama ušli u novo doba. Od svetovnih vlasti dobio je mnoga priznanja, tri austrijska cara su ga odlikovala, a dobio je i plemstvo.

Mrazović je umro u Somboru, 8. februara 1826. kao senator grada. Sahranjen je kod zvonika kapele na Uspenskom groblju u Somboru.