Збирке за полагање завршног испита

Збирке за полагање квалификационог испита за упис у средње школе појавиле су се у продаји у књижарама, али и у електронској форми на сајту министарства а можете их преузети и са  нашег сајта: Математика    Српски језик  

За оне који још не знају, треба рећи да ће осмаци ове године полагати квалификациони испит из матерњег језика и математике као и раније генерације. Према речима Богољуб Лазаревића, помоћника министра просвете, тест из српског језика имаће 20 питања, с тим што ће се највише осам разликовати од оних у збиркама. На испиту из математике осмаке ће чекати 17 задатака, а пет ће имати промењене вредности. 

Национални просветни савет је у мају 2009. године донео Одлуку о усвајању образовних стандарда за крај обавезног образовања према којима ће осмаци на крају школске године полагати завршни испит из српског језика и математике. Након положеног испита ученици стичу право на упис у средњу школу без полагања квалификационог испита. Испит ће се полагати два дана у јуну 2011. године, а рад ће бити ограничен на 120 минута.

Према речима Саше Гламочак, руководиоца центра за испите у Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања, образовни стандарди за крај основног образовања имају три нивоа, основни, средњи и напредни. Сва три нивоа захтевају различит ниво образовања, а сваки наредни подразумева да је ученик овладао знањима и вештинама претходног. На завршном испиту биће 50 одсто задатака који одговарају основном, 30 средњем и 20 напредном нивоу.

Објављено: 22.02.2011 у 21:03